Papa: Biserica are nevoie de fervoare apostolică, nu de „creştinii conversaţiilor de salon”

2013-05-16 18:58:26

(RV – 16 mai 2013) Biserica are mare nevoie de zel apostolic care ne mână înainte în vestirea lui Isus. A spus joi dimineaţă papa Francisc la liturghia celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a avertizat totodată împotriva situaţiei unor „creştini ai conversaţiilor de salon”, fără curajul şi „de a deranja lucrurile prea nemişcate. La Liturghia concelebrată cu cardinalul Peter Turkson şi mons. Mario Toso, preşedintele şi respectiv secretarul departamentului „Dreptate şi Pace” a luat parte un grup de angajaţi ai Consiliului precum şi de la Radio Vatican.

Serviciul aparţine lui Alessandro Gisotti de la redacţia centrală.

. Toată viaţa apostolului Paul a fost „o bătălie frontală”, o viaţă plină de încercări”. Papa şi-a centrat predica pe Apostolul Neamurilor care, a spus, îşi petrece viaţa „din persecuţie în persecuţie”, dar nu se descurajează. Destinul lui cunoaşte mute cruci dar el merge înainte; priveşte la Domnul şi merge înainte.

• Paul deranjează: este un om care cu predica sa, cu munca sa, cu atitudinea produce deranj tocmai pentru că îl vesteşte pe Isus Cristos iar vestirea lui Isus Cristos ne deranjează comoditatea, nu-i aşa, şi de multe ori structurile noastre, chiar creştine. Dumnezeu vrea mereu ca noi să mergem mai înainte, mai înainte, mai înainte…Să nu ne refugiem într-o viaţă tihnită sau în structuri trecătoare, aceste lucruri, nu? Domnul…

Şi Paul, predicându-l pe Domnul, deranja. Dar el mergea înainte, pentru că îl avea în sine acea atitudine atât de creştină care este zelul apostolic. Avea tocmai fervoarea apostolică. Nu era un om al compromisului. Nu! Adevărul: înainte! Vestirea lui Isus Cristos: înainte!

Desigur, a observat Papa, apostolul Paul era un „om focos”. Dar aici nu este vorba doar de temperamentul său. Este Domnul cel care „se amestecă în aceasta”, în această bătălie frontală. Mai mult, este chiar Domnul cel care îl face să „meargă înainte”, să dea mărturie şi la Roma.

• În paranteză spus, mie îmi place că Domnul se preocupă de această dieceză, încă din acel timp…Suntem privilegiaţi! Este zelul apostolic nu este un entuziasm pentru a avea puterea, pentru a avea ceva. Este ceva ce vine dinăuntru, pe care însuşi Domnul îl vrea de la noi: creştin cu zel apostolic. Şi de unde vine acest zel apostolic? Vine din cunoaşterea lui Isus Cristos. Paul l-a găsit pe Isus Cristos, l-a întâlnit pe Isus Cristos, dar nu cu o cunoaştere intelectuală, ştiinţifică – aceasta este importantă pentru că ne ajută – dar cu acea cunoştinţă mai întâi, cea a inimii, a întâlnirii personale.

Iată ce îl face pe Paul să meargă înainte, „să-l vestească pe Isus mereu”. Şi a adăugat: „Este mereu în probleme, dar în probleme nu de dragul necazurilor, ci pentru Isus, ci pentru că vestindu-l pe Isus „consecinţele sunt acestea”. Fervoarea apostolică se înţelege doar „într-o atmosferă de iubire”. Zelul apostolic, a mai spus Papa, „are ceva din nebunie, dar din nebunia spirituală, din nebunia sănătoasă”.

Şi Paul „avea această sănătoasă nebunie”. Papa i-a invitat deci pe toţi credincioşii să ceară Duhului Sfânt să facă să crească în noi zelul apostolic care nu trebuie să aparţină doar misionarilor. Pe de altă parte, a avertizat papa Francisc, şi în Biserică există „creştini lâncezi” care „nu simt nevoia de a merge înainte”:

• Dar există şi „creştini de conversaţii de salon”, nu? Cei educaţi, totul bine, dar care nu ştiu să fie fii ai Bisericii cu vestirea şi fervoarea apostolică. Astăzi putem să cerem Duhului Sfânt ca să ne dea această râvnă apostolică nouă tuturor, să ne dea şi harul de a deranja lucrurile care sunt prea liniştite în Biserică; harul de a merge înainte spre periferiile existenţiale.

Atâta nevoie are Biserica de aceasta! Nu numai în ţinut îndepărtat, în Bisericile tinere, în popoarele care nu-l cunosc încă pe Isus Cristos, dar aici în oraş, tocmai în oraş, au nevoie de această vestire a lui Isus Cristos. Deci să cerem de la Spiritul Sfânt acest har al zelului apostolic, creştini cu zel apostolic. Şi să facem deranj, binecuvântat fie Domnul. Înainte, cum spune Domnul lui Paul: ’Curaj!’.

RV/ A. L.

Aici serviciul audio:

Text preluat de la pagina http://ro.radiovaticana.va/news/2013/05/16/papa:_biserica_are_nevoie_de_fervoare_apostolic%C4%83,_nu_de_cre%C5%9Ftini/rom-692809
a site-ului Radio Vatican

Reclame
Publicat în Fără categorie. Leave a Comment »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: