Vortexul Daciei. VALAHIA sau DACIA

Cea mai veche harta a tarii noastre are varsta de peste 400 de ani. Ea a fost lucrata la Brasov, in anul 1542, si este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placa de lemn si apoi a tiparit-o in atlasul sau personal denumit „Rudimenta Cosmographica”. Pe aceasta harta, tara noastra apare sub numele de „Dacia” si este marginita de Ungaria, Macedonia, Bonsa… (Bosnia), Dalmatia, Thracia si Bulgaria.

Fata de timpul cand a fost intocmita, harta este destul de corecta si frumos executata. Tarile cuprinse in ea sunt reprezentate cu multa proportie si simetrie fata de marile din jur. Marea Neagra apare sub numele de „Pontus” si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei.

Tara noastra apare impartita in trei principate: Valachia, Moldavia si Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul „Dacia”, cu litere majuscule.

Cele mai multe denumiri de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : „Danubius” (Dunarea), „Alutes” (Oltul), „Pruth” (Prutul), „Theis” (Tisa) etc.

Printre localitati sunt mentionate: „Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Tarii Romanesti, „Soszavia” (Suceava), capitala Moldovei, „Brayla” (Braila), „Bistricza” (Bistrita), „Varadinum” (Oradea), „Cibinium” (Sibiu) si „Croana”CRONOS (Brasov).

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: