Romania nu este de vanzare! Interviu Neagu Djuvara

Reclame
Publicat în Patriotism. 2 Comments »

2 răspunsuri to “Romania nu este de vanzare! Interviu Neagu Djuvara”

 1. galusvalenta Says:

  Absolvent de Universitate din SUA vs omul sistemului! Lupta pentru şefia unui important club din România: CS Olimpia

  Filed under: Uncategorized — Scrie un comentariu

  iunie 15, 2013

  Adrian Ghioroaie a fost antrenorul secund al anului 2011 în NCAA

  – Gheorghe Iordache (56 de ani), un om susţinut pe linie politică vs Adrian Ghioroaie (34 de ani), fost atlet, absolvent al Universităţii Kent din SUA

  – În urmă cu două zile a avut loc examenul scris, săptămâna viitoare are loc la MTS interviul

  – Condus până în februarie de Mihaela Neagu, CS Olimpia e clubul la care s-au constatat o serie de nereguli financiare

  – Gheorghe Iordache a fost adjunctul Mihaelei Neagu

  La Ministerul Tineretului şi Sportului se desfăşoară în această perioadă o serie de concursuri pentru ocuparea unor poziţii cheie la MTS, iar unul dintre examenele de real interes îl constituie cel pentru stabilirea postului de director al clubului Olimpia Bucureşti. Un club de tradiţie în sportul românesc, o grupare percepută în ultimii ani drept o vacă de muls! Întrucât persoanele care au deţinut frâiele au fost considerate marionetele păpuşarilor din diverse partide politice interesate să căpuşeze clubul. Sub bagheta fostei directoare, Mihaela Neagu, membră PDL, femeia care i-a succedat în funcţie lui Octavian Dimofte (decedat), Olimpia a devenit paradisul ingineriilor financiare pe care foştii capi ai MTS le-au trecut la index. Au fost lipsiţi de reacţie. Sau au mers pe principiul “timpul trece, leafa merge”. Nu s-a sesizat nimic din ce s-a meşterit după perdelele trase. Sau nu s-a vrut!

  Un lanţ interminabil de jonglerii

  Neregulile de ordin financiar au fost dezvăluite de cotidianul Gazeta Sporturilor, care în urma unei anchete, a scos la suprafaţă o cantitate consistentă de gunoi ascuns sub preşul de la intrarea în principalul cabinet al clubului din Capitală. Pe scurt: şefii clubului au cumpărat un teren la preţ supraevaluat – acţiune care i-a trimis pe Neagu şi pe adjunctul ei, Gheorghe Iordache, dar şi pe contabili în atenţia justiţiei, apoi au dat în concesiune unor firme dubioase administrarea bazinului, adminstrarea terenului de rugby şi tot complexul hotelier. La finele lui 2012, premierul Victor Ponta i-a cerut în mod expres lui Carmen Tocală (şefă ANST în acea perioadă – secretar în MTS în prezent) să efectueze un audit, iar concluziile au relevat un fluviu de nereguli.

  Bănicioiu a anunţat în februarie că Neagu a demisionat

  Ca o consecinţă, la începutul lui februarie, actualul şef al MTS, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că directoarea Neagu a demisionat, iar Alin Cârstoiu, directorul departamentului juridic al MTS urma să fie retrogradat. La timonă a rămas însă temporar Gheorghe Iordache, fostul om de încredere al Mihaelei Neagu, şi el un simpatizant al “portocaliilor”, un tip care n-a avut capacitatea să redreseze corabia de la baschet feminin, echipa desfiinţându-se în acest an. “Neagu şi Iordache au fost ca fraţii, dar au ajuns să se duşmănească pentru că bugetul a scăzut considerabil”, declara pentru GSP, sub protecţia anonimatului, o sursă din MTS. Interesant este că Iordache ar fi trecut în altă barcă, unele surse pretinzând că ar fi încercat să-şi exprime simpatia pentru Partidul Conservator.

  La fel de interesant este faptul că ProSport a aflat că Iordache candidează în prezent la funcţia de şef al clubului într-un concurs al cărui deznodământ îl vom afla săptămâna viitoare, după proba interviului. Pe celălalt culoar al cursei pentru şefia Olimpia, alături de omul susţinut politic, candidează un absolvent din Statele Unite, reprezentant al noului val: Adrian Ghioroaie (34 de ani), fost sportiv al clubului Steaua.

  GHIOROAIE: “Sportivii dintr-un club bine manageriat pot lua 3-5 medalii la Rio”

  Adversarul lui Iordache, fost atlet de performanţă, vrea să implementeze tot ce a învăţat în mediul universitar din America. Susţine că vine cu un suflu nou şi spune că nu face parte din niciun partidpolitic. Fost sportiv al clubului Steaua, Adrian Ghioroaie (34 de ani) prindea, la doar 20 de ani, o bursă de student în Statele Unite. Devenea primul atlet român plecat cu o bursă peste Ocean şi avea să promoveze pentru primirea bursei încă 15 sportivi tricolori. În anii studenţiei s-a duelat în NCAA (Asociaţia Sportivă Universitară Americană) cu sprinteri precum Walter Dix, Keron Clement sau Wallace Spearmon, pentru ca în 2005, să absolve Universitatea Kent cu specializarea Educaţie Fizică şi Sociologie.

  A urmat o carieră de antrenor şi profesor de atletism în care a adăugat primul campion NCAA în istoria universităţii la Southern Mississippi, o finalistă la campionatele mondiale, un record naţional al Olandei, si inca cinci sportivi listaţi în top 50 în lume. Revenit în România din 2012, Ghioroie, alături de asociaţia Student Sport, a pus umărul la regenerarea sportului universitar, numai anul trecut acţiunile asociaţiei implicând 9 000 de studenţi. În cadrul organismului, Adrian se ocupa de strategie şi de organizare.

  De ce ai ales să concurezi pentru acest post?

  Pentru că sunt curios dacă sistemul sportului românesc este cu adevărat deschis la mici schimbări. Totul are un început. Doresc să îmi aduc experienţa şi educaţia formate în SUA în interesul sportului şi tineretului din România şi să-mi prezint proiectele.

  De obicei aceste joburi sunt promise. Cine te susţine pe tine?

  Nu am făcut şi nici nu fac parte din vreun partid politic. Nu am lucrat niciodată la stat, nu am pile, încerc să reuşesc pe merit. Poate sunt naiv…

  Poate că da, poate că nu… Ce strategie ai avea din funcţia de director la Olimpia?

  Am învăţat mult lucrând pentru universităţi cu bugete sportive anuale de peste 20 de milioane de dolari într-unul dintre cele mai avansate sisteme sportive din lume, NCAA. Acolo antrenorul are un rol complex, de la management general, strângere de fonduri, branding, la performanţă sportivă. În Statele Unite, organizarea şi managementul sunt luate în serios, studenţii şi publicul sunt beneficiari, iar rezultatele confirmă.

  CS Olimpia foloseşte bani publici…

  Ca strategie de management, vreau ca un club ca Olimpia să fie un vector pozitiv de imagine pentru MTS, să aibă popularitate, sa aibă un impact constructiv în comunitate. Doar se folosesc bani publici, iar asta trebuie să te oblige să dai înapoi comunităţii ceva. Să promoveze sănătatea, fair-play-ul, recreerea şi buna dispoziţie. Am putea asigura sustenabilitatea financiară prin managementul direct propriu al bazelor, iar deschiderea lor către public la preţuri simbolice ar creşte numărul utilizatorilor. Este trist că un club cu facilităţile şi bugetul Olimpia are doar 420 fani pe Facebook. Asta spune multe despre “impactul” social pe care acest club îl are în acest moment. Trebuie lucrat şi la branding. De asemenea, o altă sursă de venit ar fi fondurile europene 2014-2020 şi pregătirea dosarelor din timp pentru a le putea accesa. Sunt foarte multe programe de finanţare pe sport, trebuie doar voinţă şi profesionalism.

  Ce-ai face să readuci performanţa pe la diferite secţii ale clubului?

  Din punct de vedere al performanţei, doresc să aduc clubul Olimpia înapoi în topul cluburilor din România, iar în trei ani să fim primul club per total. La Jocurile Olimpice de la Rio 2016, cu multă muncă sunt convins că un club bine manageriat poate aduce 3-5 medalii. În atletism spre exemplu, aş încerca să aduc antrenori recunoscuţi pe plan global, ca Vali Tomescu, antrenorul lotului de maraton al Chinei. La baschet aş pune accent pe recrutare în România, dar şi din afară a tinerelor talente, iar un implant de jucători din NCAA te aduc mai aproape de locurile fruntaşe sau chiar de titlu.

  Mentalitatea?

  Cel mai mult este nevoie să generez o schimbare de mentalitate. După aceea putem vorbi de pregătire fizică, metode de antrenament moderne şi succes constant.

  Adrian Ghioroaie

  Steaua – 1996-2001 – student
  UTEP – 2002-2004 – student
  Kent State – 2004‑2005 – student
  Cumberlands College – 2005-2007 – Graduate assitant/Student Masterant
  Jacksonville State University – 2007-2008 – antrenor
  Kent State – 2008‑2010 – antrenor
  Southern Mississippi – 2010 – antrenor şi profesor

  În 2011, Ghioroaie a fost votat antrenorul asistent al anului pentru Regiunea de Sud (South Region) de către Asociaţia Antrenorilor de Atletism din America. Bucureşteanul a antrenat prima şi singura campioană NCAA a universităţii în orice sport, Tori Bowie câştigând proba de lungime cu un rezultat de 6,64 m, ceea ce a reprezentat un record al universităţii, cât şi “vârf” personal al sportivei. Mai mult, toţi componeţii grupei şi-au doborât recordurile personale.

  Related articles
  •Romania nu este de vanzare! Interviu Neagu Djuvara (cerulalbastrudotnet.wordpress.com)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: